De familiehypotheek is een populaire manier om geld te lenen voor de aankoop van een huis. Bij deze vorm van lenen wordt het geld niet geleend bij een bank, maar bij familie of vrienden. Dit kan voordelig zijn, omdat de rente vaak lager is dan bij een reguliere hypotheek. Bovendien kan er meer flexibiliteit zijn in de voorwaarden van de lening.

Echter, wanneer je een familiehypotheek afsluit, moet je ook rekening houden met de belastingdienst. De belastingdienst ziet de lening namelijk als schuld en daarom moet er rente betaald worden over het geleende bedrag. Als er geen of te weinig rente wordt betaald, kan dit gevolgen hebben voor de belastingaangifte.

Het is belangrijk om vast te leggen welke afspraken er zijn gemaakt tussen de geldgever en -nemer. Dit kan bijvoorbeeld in een notariële akte worden vastgelegd. Hierin staat onder andere hoeveel rente er betaald moet worden en hoe lang de looptijd van de lening is.

De belastingdienst heeft speciale regels voor familiehypotheken waarbij ouders aan hun kinderen geld lenen voor het kopen van een huis. In dit geval moet er minimaal annuïtair afgelost worden over een periode van dertig jaar. Als er niet annuïtair wordt afgelost, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek.

Bij het afsluiten van een familiehypotheek is het dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels van de belastingdienst. Door de afspraken goed vast te leggen en op tijd de rente te betalen, voorkom je vervelende verrassingen bij de belastingaangifte.

Wil je meer weten over de regels van de belastingdienst bij het afsluiten van een familiehypotheek? Lees dan nu ons artikel op Jens.nl en voorkom vervelende verrassingen bij de belastingaangifte!