Palliatieve thuiszorg: wat is het en waarom is het belangrijk?

Palliatieve zorg is een vorm van zorg die gericht is op patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en te ondersteunen, in plaats van te genezen. Palliatieve zorg kan thuis worden gegeven door een team van professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, verzorgers en therapeuten.

Thuiszorg biedt patiënten de mogelijkheid om in hun vertrouwde omgeving te blijven terwijl ze comfortabele en hoogwaardige zorg ontvangen. Palliatieve thuiszorg kan ook een grote hulp zijn voor familieleden of mantelzorgers die voor hun geliefden willen zorgen tijdens deze moeilijke periode.

Het team dat palliatieve thuiszorg biedt, zal samenwerken met de patiënt en zijn of haar familie om een ​​individueel behandelplan te ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften en wensen van de patiënt. Dit plan kan bestaan uit pijnbestrijding, emotionele ondersteuning, hulp bij persoonlijke verzorging en andere diensten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt zo comfortabel mogelijk blijft.

Een ander belangrijk aspect van palliatieve thuiszorg is het bieden van psychologische ondersteuning aan patiënten en hun families. Het hebben van een terminal diagnose kan zeer stressvol zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Het palliatief team kan helpen bij het beheersen van angst, depressie of andere emotionele problemen die zich kunnen voordoen tijdens deze periode.

Het bieden van palliatieve thuiszorg vereist speciale training en expertise omdat het team moet weten hoe ze effectief kunnen communiceren met patiënten die zich in verschillende stadia van hun ziekte bevinden. Het team moet ook weten hoe ze pijnbestrijding moeten beheren en hoe ze andere symptomen effectief kunnen behandelen.

In Nederland wordt palliatieve thuiszorg vergoed door de basisverzekering. Als u of uw geliefde ongeneeslijk ziek is en graag thuis wil blijven tijdens deze periode, kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist om meer informatie te krijgen over palliatieve thuiszorg. Samen kunnen jullie bespreken welke opties er beschikbaar zijn voor jullie situatie.

Kortom, palliatieve thuiszorg kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor terminaal zieke patiënten. Door hoogwaardige medische zorg te combineren met psychologische ondersteuning kunnen patiënten comfortabel blijven terwijl ze zich omringd voelen door hun dierbaren in hun vertrouwde omgeving.

Veelgestelde vragen over palliatieve thuiszorg: antwoorden en informatie.

 1. Wat is palliatieve thuiszorg?
 2. Wanneer kan ik palliatieve thuiszorg krijgen?
 3. Wat zijn de voordelen van palliatieve thuiszorg?
 4. Hoe wordt een patiënt geselecteerd voor palliatieve thuiszorg?
 5. Hoeveel kost palliatieve thuiszorg?
 6. Welke zorgverleners bieden palliatieve thuiszorg aan?

Wat is palliatieve thuiszorg?

Palliatieve thuiszorg is een vorm van zorg die wordt gegeven aan patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. Het doel van palliatieve thuiszorg is om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en te ondersteunen, in plaats van te genezen. Deze vorm van zorg kan in de thuisomgeving worden gegeven door een team van professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, verzorgers en therapeuten.

Palliatieve thuiszorg biedt patiënten de mogelijkheid om in hun vertrouwde omgeving te blijven terwijl ze comfortabele en hoogwaardige zorg ontvangen. Het kan ook een grote hulp zijn voor familieleden of mantelzorgers die voor hun geliefden willen zorgen tijdens deze moeilijke periode.

Het team dat palliatieve thuiszorg biedt, werkt samen met de patiënt en zijn of haar familie om een ​​individueel behandelplan te ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften en wensen van de patiënt. Dit plan kan bestaan uit pijnbestrijding, emotionele ondersteuning, hulp bij persoonlijke verzorging en andere diensten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt zo comfortabel mogelijk blijft.

Een ander belangrijk aspect van palliatieve thuiszorg is het bieden van psychologische ondersteuning aan patiënten en hun families. Het hebben van een terminal diagnose kan zeer stressvol zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Het palliatief team kan helpen bij het beheersen van angst, depressie of andere emotionele problemen die zich kunnen voordoen tijdens deze periode.

Al met al kan palliatieve thuiszorg een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor terminaal zieke patiënten. Door hoogwaardige medische zorg te combineren met psychologische ondersteuning kunnen patiënten comfortabel blijven terwijl ze zich omringd voelen door hun dierbaren in hun vertrouwde omgeving.

Wanneer kan ik palliatieve thuiszorg krijgen?

Palliatieve thuiszorg kan worden gegeven aan patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en te ondersteunen, in plaats van te genezen. Palliatieve thuiszorg kan worden verleend in verschillende stadia van de ziekte, afhankelijk van de behoeften en wensen van de patiënt.

Patiënten die palliatieve thuiszorg nodig hebben, kunnen lijden aan een breed scala aan aandoeningen, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, longziekten, nierfalen of neurologische aandoeningen. Het is belangrijk op te merken dat palliatieve zorg niet alleen bedoeld is voor terminaal zieke patiënten; het kan ook nuttig zijn voor patiënten die nog steeds behandeling ondergaan voor hun aandoening.

Als u of uw geliefde ongeneeslijk ziek is en graag thuis wil blijven tijdens deze periode, kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist om meer informatie te krijgen over palliatieve thuiszorg. Samen kunnen jullie bespreken welke opties er beschikbaar zijn voor jullie situatie en welke vorm van zorg het meest geschikt is.

Het is ook belangrijk op te merken dat palliatieve thuiszorg vergoed wordt door de basisverzekering in Nederland. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over financiële kosten als u ervoor kiest om palliatieve thuiszorg te ontvangen.

Kortom, als u of uw geliefde ongeneeslijk ziek is en graag comfortabele en hoogwaardige zorg wil ontvangen in uw eigen huis, dan kan palliatieve thuiszorg een goede optie zijn. Neem contact op met uw huisarts of specialist om meer informatie te krijgen over deze vorm van zorg en hoe deze kan worden aangepast aan uw specifieke behoeften en wensen.

Wat zijn de voordelen van palliatieve thuiszorg?

Er zijn verschillende voordelen van palliatieve thuiszorg, waaronder:

 1. Comfort: Palliatieve thuiszorg biedt patiënten de mogelijkheid om in hun eigen huis te blijven terwijl ze comfortabele en hoogwaardige zorg ontvangen. Dit kan bijdragen aan het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid, wat kan helpen bij het verminderen van angst en stress.
 2. Persoonlijke aandacht: Het team dat palliatieve thuiszorg biedt, werkt nauw samen met de patiënt en zijn of haar familie om een ​​individueel behandelplan te ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften en wensen van de patiënt. Hierdoor kan er meer persoonlijke aandacht worden besteed aan de patiënt, wat kan leiden tot een betere kwaliteit van leven.
 3. Familie-ondersteuning: Palliatieve thuiszorg kan ook een grote hulp zijn voor familieleden of mantelzorgers die voor hun geliefden willen zorgen tijdens deze moeilijke periode. Het team kan hen ondersteunen bij het bieden van zorg en emotionele ondersteuning bieden om hen te helpen omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met het verzorgen van een terminaal zieke geliefde.
 4. Kostenbesparend: Palliatieve thuiszorg is over het algemeen goedkoper dan ziekenhuisopname of verblijf in een hospice. Dit komt omdat er minder medische apparatuur nodig is en omdat er geen kosten zijn voor accommodatie in een medische instelling.
 5. Verbeterde kwaliteit van leven: Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en te ondersteunen, in plaats van te genezen. Door hoogwaardige medische zorg te combineren met psychologische ondersteuning kunnen patiënten comfortabel blijven terwijl ze zich omringd voelen door hun dierbaren in hun vertrouwde omgeving.

Kortom, palliatieve thuiszorg biedt veel voordelen voor terminaal zieke patiënten en hun families. Het kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, het verminderen van stress en angst en het bieden van persoonlijke aandacht en ondersteuning tijdens deze moeilijke periode.

Hoe wordt een patiënt geselecteerd voor palliatieve thuiszorg?

Een patiënt wordt geselecteerd voor palliatieve thuiszorg op basis van verschillende factoren, waaronder de ernst van hun ziekte, de prognose en hun wensen en voorkeuren. Over het algemeen wordt palliatieve thuiszorg aanbevolen voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en een beperkte levensverwachting hebben, meestal minder dan zes maanden.

De beslissing om palliatieve thuiszorg te bieden wordt genomen door een team van professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Het team zal de medische geschiedenis van de patiënt evalueren en rekening houden met verschillende factoren zoals leeftijd, algemene gezondheidstoestand en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen.

Daarnaast worden ook de wensen en voorkeuren van de patiënt in overweging genomen. Sommige patiënten geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om thuis te blijven tijdens hun laatste dagen, terwijl anderen liever in een hospice of ziekenhuis verblijven.

Als een patiënt in aanmerking komt voor palliatieve thuiszorg, zal het team samen met de patiënt en zijn of haar familie een individueel behandelplan ontwikkelen dat past bij hun specifieke behoeften. Dit plan kan bestaan uit pijnbestrijding, emotionele ondersteuning, hulp bij persoonlijke verzorging en andere diensten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt zo comfortabel mogelijk blijft.

Het is belangrijk op te merken dat palliatieve thuiszorg niet alleen gericht is op het comfort van de patiënt, maar ook op het welzijn van hun familieleden of mantelzorgers. Het team kan hulp bieden bij het omgaan met stressvolle situaties en emotionele ondersteuning bieden aan alle betrokkenen.

Over het algemeen wordt palliatieve thuiszorg beschouwd als een waardevolle optie voor terminaal zieke patiënten die graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven terwijl ze hoogwaardige zorg ontvangen.

Hoeveel kost palliatieve thuiszorg?

In Nederland wordt palliatieve thuiszorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten van palliatieve thuiszorg worden gedekt door uw zorgverzekeraar, zonder dat u hiervoor extra premie hoeft te betalen.

Het is belangrijk om te weten dat er wel een eigen risico geldt voor de basisverzekering. Dit betekent dat u in 2021 eerst het eigen risico van €385,- moet betalen voordat de zorgverzekeraar de kosten van palliatieve thuiszorg vergoedt.

Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u mogelijk ook extra vergoedingen ontvangen voor palliatieve thuiszorg. Het is daarom altijd verstandig om uw polisvoorwaarden te controleren en contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te bespreken welke vergoedingen er beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het doel van palliatieve thuiszorg niet is om winst te maken, maar om patiënten en hun families te helpen tijdens deze moeilijke periode. Het team van professionals dat palliatieve thuiszorg biedt, zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat patiënten comfortabel blijven terwijl ze zich omringd voelen door hun dierbaren in hun vertrouwde omgeving.

Welke zorgverleners bieden palliatieve thuiszorg aan?

Palliatieve thuiszorg kan worden verleend door een team van verschillende zorgverleners, waaronder artsen, verpleegkundigen, verzorgers en therapeuten. Het team werkt samen om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden die past bij hun specifieke behoeften en wensen tijdens deze moeilijke periode.

Hieronder staan enkele voorbeelden van zorgverleners die betrokken kunnen zijn bij palliatieve thuiszorg:

 1. Huisartsen: De huisarts speelt een belangrijke rol bij palliatieve thuiszorg omdat hij of zij het eerste aanspreekpunt is voor de patiënt en zijn of haar familie. De huisarts kan helpen bij het opstellen van een behandelplan, medicatie voorschrijven en regelmatige controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat de patiënt comfortabel blijft.
 2. Verpleegkundigen: Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in het geven van palliatieve thuiszorg. Ze kunnen helpen bij het beheersen van pijn en andere symptomen, wondverzorging, persoonlijke verzorging en emotionele ondersteuning bieden aan zowel de patiënt als de familie.
 3. Verzorgers: Verzorgers zijn getraind om hulp te bieden bij dagelijkse activiteiten zoals eten, drinken, wassen en aankleden. Ze kunnen ook helpen bij huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen.
 4. Fysiotherapeuten: Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid door middel van oefeningen en massage. Ze kunnen ook advies geven over hoe de patiënt veilig kan bewegen in huis.
 5. Psychologen: Psychologische ondersteuning is belangrijk voor zowel de patiënt als de familie tijdens deze moeilijke periode. Een psycholoog kan helpen bij het beheersen van angst, depressie of andere emotionele problemen die zich kunnen voordoen.

Het is belangrijk op te merken dat elk palliatief team anders kan zijn samengesteld afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en zijn of haar familie. Het is daarom altijd goed om met uw huisarts of specialist te praten over welke zorgverleners betrokken moeten worden bij uw palliatieve thuiszorgteam.